Gränspolisen i tunnelbanan

image
Det har länge florerat berättelser om hur polisen samarbetar med SL för att jaga papperslösa i samband med biljettkontroller, och om hur poliser kan begära leg på personer med ”utländskt utseende” och även frihetsberöva dem för att de ser ut att ”ha stora pupiller/vara torra runt munnen”.

Jag hade svårt att tro att det verkligen skulle vara så illa. Att polisresurser skulle läggas på att jaga papperslösa, att polisen skulle syssla med racial profiling.

Sedan hände det en av mina vänner. Därefter gick polisen själva ut med att det stämmer.

Sedan slutet av januari sker det otroligt många biljettkontroller i samarbete med poliser i stockholm, liksom id-kontroller på människor med utländskt utseende på offentliga platser.

Hjälp till att motarbeta det! Om du ser dessa saker hända, gå fram och fråga vad som pågår. Ifrågasätt, diskutera. Sprid kunskapen om var kontrollen pågår, via denna facebookgrupp, twitter och i/kring tunnelbanan. Sprid tex gärna flygbladet ovan.

Och ge pengar till Ingen människa är illegal, som hjälper papperslösa på massor av sätt, bland annat med bidrag till sl-kort.

4 reaktion på “Gränspolisen i tunnelbanan

  1. Det låter fan helt sjukt! Och sånt jäkla resursslöseri från polisens håll dessutom (skattepengar…)!

    En fråga bara – poliserna – går de i polis uniform, eller är de civilklädda? Så man vet vad man ska hålla utkik efter…

    Den där affischen är skit bra, de borde tejpa upp den i tunnelbanan, så att det liksom ser ut som ett SL-meddelande.

  2. Man får ju inte sätta upp plakat hux flux i tunnelbanan, men man kan ju trycka T-shirts som man har på sig, och sedan kan man stå och varna om man har tid över. Tryck med svenska och engelska eller flera språk där det står ”Akta, om du försöker undvika att bli utvisad/saknar papper så var uppmärksam på att civilklädda poliser finns på denna station just nu.” Eller liknande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *