Överlevnadsstrategier för vintern

Redan efter midsommar började jag oroa mig för att Hösten Kommer.  Förra året blev jag mycket påverkad av mörket och kylan, trots att jag i mitt arbete var ute dagens ljusaste timme, fem dagar i veckan. Därför: en lista på överlevnadsstrategier för den mörka årstiden. Hjälp mig fylla på den (och hjälp mig följa mina egna råd!)

image

* TV-serier. En bra verklighetsflykt och ett sätt att uppleva saker utan att lämna hemmet. Jag älskar Buffy, The walking dead, Lost (iallafall början), Carnevale och Foyles war, bland annat. Tar gärna emot tips.
* D-vitamin – det började jag ta i januari senaste vintern, jag tror att det hjälpte och ska börja myyycket tidigare i år
* Varm choklad
* Att få in en träningsrutin. Vill detta. Måste detta.
* Samtalskvällar. Att samlas och prata kring något viktigt ämne som det annars inte talas om så ofta.
* Solljusterapi. På södermalm finns det ett ställe som har ljusterapi kombinerat med värme och havsljud. Jag ska gå minst en gång i månaden.
* Levande ljus – speciellt till frukosten på mörka morgnar.
* Varma bad. Helst med sällskap som kan skrubba en på ryggen med en sandtvål.
* Raggsockor och mysiga tröjor
* Handarbeteskvällar
* Fjärilshuset och Bergianska trädgårdens varma växthus – där är det varmt och ljust hela vintern!
* Baka bröd och kakor och laga god mat – grytor, soppor, lasagne – och ibland en pastasallad för att låtsas att det är sommar.

Och:
Oktober – då kan en fortfarande plocka lingon
November – då kan en börja på alla julklappar en ska skapa
December – då är det jul och ledighet
Januari – då kan en börja så purjolök och kronärtskocka, redan där kommer hoppet tillbaka!

image

Hjälp mig hjälp mig att fylla på listan!

12 reaktion på “Överlevnadsstrategier för vintern

  1. Mysiga filtar och att äntligen kunna sova under tjocka fluffiga täcken utan att svettas.
    Gå och simma i simhallar. Om man har baddräkt/bikini på sig måste det ju vara sommar 🙂 Bastu är heller inte helt fel.

  2. Promenader! Minst 20 min i dagsljus, och gärna 30 min på kvällen. Ta på dig mysiga varma kläder, linda stickade sjalar runt halsen, ta på fina mössor och vantar. Gå runt i mörkret, och tänk på hur fint det är att alla i början av december (ibland redan i slutet av november) börjar ljuspynta sina hem, så att vi tillsammans ska fylla mörkret med ljus och ta oss igenom det. Du är inte ensam i din kamp mot mörkret, att vi har en ljushögtid mitt i vintern med adventsstjärnor som laddar upp inför denna mörkaste natt flera veckor innan vittnar om detta. We can do it!

  3. Anmäl dig till en danskurs! Kul att ha en aktivitet, att röra på sig, lyssna på musik och träffa folk.

    Spelkväll med vänner. Brädspel är ju grymt kul!

  4. När jag panikade över kommande vinterdepression light sa min terapeut till mig att det är lätt hänt att man mår sämre på vintern pga att man orkar och gör mindre saker än man brukar, framför allt umgängesmässigt. Så ett tips är ju att se till att träffa vänner ofta. Även jag som gillar att vara ensam egentligen mår bättre av detta. Ibland fattar man inte förrän man gör det att det ger så pass mycket som det faktiskt gör.

  5. Pingback: Fler vinterstrategier | Mattlo

  6. Jag brukar klara mig bättre dom vintrar jag praktiserar yoga. En resa till ngt soligt ställe om du har möjlighet? För mig tror jag också att gå upp tidigt har hjälpt. Läste ngn artikel om depression och dygnsrytm och för mig tror jag det stämmer, särskilt under mörka perioder. Fast tydligen går det inte att säga en exakt tid. Utan alla har sin egen tid som är bra för dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *