Motarbeta #REVA! och vad gäller egentligen?

#REVA är polisens nya projekt för att hitta och deportera fler papperslösa. Jag har gjort en introduktion här. Nu ska vi se vad vi kan göra för att motarbeta det!

Vad säger lagen?
“5 § Inre utlänningskontroll får, enligt 9 kap. 9 § tredje stycket utlänningslagen (2005:716), ske endast om det finns grundad anledning att anta att utlänningen saknar rätt att uppehålla sig här i landet eller om det annars finns särskild anledning till kontroll.
/…/ Rekvisitet grundad anledning att anta bör uppfattas så, att en inre utlänningskontroll får företas endast efter en helhetsbedömning av föreliggande objektiva omständigheter grundade på den enskilde polismannens iakttagelser, spaningsuppgifter, underrättelseuppslag, tips eller annan tillförlitlig information. Utlänningens uppträdande och umgänge kan vara en omständighet som i vissa fall kan ge anledning att anta att han eller hon inte har rätt att uppehålla sig i landet. Inre utlänningskontroll får inte genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn.”

Källa – hela texten är värd att läsa vid intresse.

Försvåra på plats
Om du plankat har polisen alltså rätt att kontrollera din legitimation. Om du däremot inte plankat, och de ändå ber dig visa legitimation – skriv upp polisens namn, tid och plats – och JO-anmäl dem. Jag hjälper gärna till. Skicka mail till: matilda.utbult@gmail.com

Detta gäller såklart lika mycket – mer? – om du ser någon annan drabbas. Gå fram, fråga polisen vilket brott personen är misstänkt för. Det måste vara ett specifikt brott. Om det gäller att personen “misstänks uppehålla sig i Sverige illegalt” fråga vilken den grundade anledningen polisen har att anta det. Citera “Inre utlänningskontroll får inte genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn.” Skriv upp polisens namn, gärna polisens befäls namn också, tid och plats.

Om du ser REVA-poliser som ännu inte talar med någon, och du har möjlighet att stanna – ta fram papper och penna, be att få polisernas namn, och övervaka dem.

JO-anmälan
En JO-anmälning gör du lättast via ett formulär på JOs hemsida. De ber om personuppgifter till anmälaren, som inte måste vara densamme som den drabbade. En kan anmäla anonymt men då är det osannolikt att anmälan behandlas. Formuläret har två rubriker:

Beskriv vad som hände och när det ägde rum
Beskriv händelsen sakligt, med tid, plats och polisernas namn om de finns. Här är ett exempel på hur en situation kan beskrivas:
X blev stoppad av polisen och ombedd att visa pass, eftersom hen misstänktes vara papperslös. X hade inte plankat och var ensam/med en vän. Personer med vad som kan uppfattas som “svenskt utseende” fick passera.

På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt
Här kan ni skriva exempelvis såhär:
Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens inre utlänningskontroll så får inte inre utlänningskontroll genomföras enbart på grund av att en person har ett utseende som uppfattas som utländskt eller på grund av hans eller hennes språk eller namn. Vi anser att poliserna gör just detta – både i detta specifika fall och generellt i projekt REVA. Vi önskar att JO utreder huruvida polisens agerande har lagstöd.

Du är också varmt välkommen att kontakta mig – matilda.utbult@gmail.com – så hjälper jag dig att göra anmälan.

12 reaktion på “Motarbeta #REVA! och vad gäller egentligen?

 1. Jätte bra inlägg!

  Men borde intre hela reva-projektet kunna räknas som diskriminering dessutom? Enligt deras logik – för att en person ”ser utländsk ut”, kan det alltså vara en illegal flykting = ger dem rätt att be om identitetshandlingar…

  • Jo, det är ju racial profiling. Och om JO tar upp och utreder frågan så kommer de antingen att skälla på polismyndigheten = bra, eller godkänna det – vilket iallafall gör att vi har det svart på vitt, och folk kommer att bli arga & det leder till förändring. Det är min förhoppning.

   • De anger att de jagar plankare, eller misstänkta plankare. Men detta är ju bara ett svepskäl för att slippa åka dit för diskriminering (då de inte får ge sig på folk utan misstanke om brott). Men ”theory in use” och ”theory in practice” är ju olika saker, så även om polisen i retoriken inte bryter mot lagen är det viktigt att kunna ställa dem mot väggen med de frågorna som nämns i det här inlägget. Police the police!

 2. Hej, jag har en fråga som du kanske kan svara på. Om jag plankar, men har busskort i fickan är det olagligt? Dvs inte uppvisar (trots att jag innehar) giltigt färdbevis. Har busskort för att jag är väldigt laglydig, men vägrar visa vid kontroller då jag inte tycker att dessa sköts ok (samt stödjer planka.nu:s politiska plattform). Nu med reva har jag börjat fundera på att alltid planka trots busskort för

  • Hej, jag vet faktiskt inte. Sambon som studerar juridik säger att vad han minns så kan det vara ”bedrägligt beteende” att vägra uppvisa färdbevis även om en har det, men det är bara utifrån vad han minns. Hmm, jag undrar vem som skulle kunna svara på det bäst, borde inte planka-gänget ha nån jurist? Jag hejar på dig!

   • Har arbetat på SL. Vanligen avvisas den som plankat, även om han/hon har ett giltigt SL-kort. (Detta gäller alltså om vakter eller poliser gör ingripandet.) Just med hänvisning till att man är skyldig att uppvisa färdbevis – det gäller inte bara på förfrågan, utan även när man passerar spärrarna-
    Och ja, jag tycker man ska betala för sig. Och/eller jobba politiskt för nolltaxa, om man tycker det är rimligt. Att planka är en spottloska i ansiktet på spärrvakten eller bussföraren. Eller för den delen mig som ärlig skattebetalare…

    I sakfrågan om polisens kontroller tycker jag det är obehagligt att använda färdbeviskontrollerna som svepskäl att kontrollera människor med ”utländskt utseende”. Tveksamt om det ens är lagligt. 

 3. Pingback: Motståndet mot REVA tar form – Manifestationer och aktioner mot rasprofilering och människojakt | Motkraft

 4. Pingback: Ballers

 5. Bra! Det är troligen ett brott mot mänskliga rättigheter att på måfå fråga någon om man har begått ett brott. Polisens agerande i detta märkliga projekt kan inte vara förenligt med folkrätten där regeln är att man måste ha en grundad misstanke om brott för att uppehålla en person!

 6. Pingback: تظاهرات علیه اجراج مهاجران در سوئد | ماهی آزاد

 7. Pingback: تظاهرات علیه اخراج مهاجران در سوئد | ماهی آزاد

 8. Det värsta av allt är att Sverige återigen agerar såsom man gjorde under 1939 och fram till 1943. Då internerade man nära 3000 utländska medborgare, sådana som hade flytt från nationalsocialistiska Tyskland eller personer som uttryckte andra åsikter eller var prokomunister eller proengelska, utan rättegång eller andra former av juridiska rättigheter. Det gör mig samtidigt glad att se att den här gången kommer vi inte att låta vårt samhälle tystas ned. Stå upp vänner, vi är många fler som omfamnar humanismens fana!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *