Symöte: Hjälp! Hur laga vintageklänning?

Jag fick en fantastiskt fin gammal klänning av min kära mor. Den satt helt perfekt – tills jag satte mig på huk och den sprack i ryggen.

image

Det finns tyvärr inga breda fållar att ta tyg ifrån. Möjligen skulle jag kunna ta från de uppvikta ärmarna.

image

Hur lagar jag det bäst, tror ni? Det måste ju bli lappning eftersom den annars blir för trång (och jag är inte beredd att lämna ifrån mig den till någon tunnare). Jag har googlat lite men inte hittat något riktigt bra svar.

Å, symötesdeltagare, bloggläsare, hjälp mig! Vad är era metoder för att laga spruckna vintageklänningar?

9 reaktion på “Symöte: Hjälp! Hur laga vintageklänning?

  1. Jag har inget bra att komma med – tyvärr. Himmla synd på din klänning. Mamma brukade fusklaga genom att föra ihop kanterna så mycket som möjligt, lägga fliselin på avigsidan och stryka fast tygkanterna. Jag vet inte om det skulle fungera på din klänning. Hoppas verkligen att du kan laga den!

    • Vliseline låter som en jättebra ide tycker jag. Och den kanske försiktigt tråckla över revan med små stygn i nån färg som smälter in, alternativt zigzaga på maskin, så det inte trasar sig i tvätten. Jag tror att revan är så liten att man inte kommer att lägga märke till den lagningen. Lycka till.

  2. Så synd att den gick sönder hoppas du får några fina råd!Tyvärr kan jag själv inte sy så bra att jag kan ge dig något råd men hoppas att någon annan kan. Ha en fin kväll/Gela

  3. Det ser ut som om du har ett sytt insnitt/veck bredvid kan du inte släppa på det och göra ett nytt där det gått sönder?? // Camilla

  4. Jag skulle ta ett bredare band alt. en tygremsa (helst brun) i rätt bredd och sy fast på insidan runtom hela klänningen längs kanten. Då håller det emot och du undviker att samma sak händer igen. Kanhända har tyget blivit lite skört av ålder.  När tygremsan är fastsatt skulle jag sy zizag över revan. Klipp först bort den rivna kanten (trådarna) som annars kommer synas vit.
    Det finns en tråd som är melerad som ”lapptäcksfolket” använder, den brukar flyta in väldigt bra på mönstrade tyger – tråden finns i flera färgställningar. Kan vara bra för revans zigzag.  (Annars kan du helt enkelt bara ta brun tråd)
    Lycka till med din vackra klänning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *