Att leva som en pungråtta

“Ibland grämer sig pappa och säger att vi inte är bättre än pungråttor när vi lever såhär. Pungråttor kan leva nästan överallt, även i stora städer. De är det dummaste av djur, men det fanns pungråttor på jorden miljoner år innan människorna kom, och här är de fortfarande – still going strong. Vem kan säga om vi eller dem kommer överleva resten i vår vackra gröna värld? De är feta och kaxiga och älskar livet (det väljer jag att tro), och ingenting kan förmå dem att arbeta på en fabrik eller kontor. Pungråtteliv är vad vi kallar vårt liv här nu.
Så, vi lever som pungråttor? Bra! Låt oss göra det än mer.”

Possum living av Dolly Freed är en ljuvlig bok om att “leva gott utan ett jobb och med (nästan) inga pengar”. Den är skriven av en 18-årig flicka i 1970-talets USA, och innehåller tips om hur en bäst fångar och tillagar vilda djur (såsom duva), om odling, billiga kläder, odling, elektricitet – men framförallt innehåller det ett exempel på hur en kan leva annorlunda.

Dolly berättar om hur hon och hennes pappa lever utan jobb, de äger sitt hus och tjänar lite pengar då och då, men framförallt är de i stort sett självförsörjande på mat (och sprit). De har inte rätt om allt (och författaren skriver i ett efterord i min upplaga från 2010 att hon tar tillbaka i allt hon skriver i kapitlet om lagen), men de njuter av livet och har insett att det går att ta sig ur ekorrhjulet.

Det går. Det finns andra vägar. Lyckan finns inte i konsumtionshetsen.

Jag rekommenderar en eftermiddag med den här boken till alla som vill ha inspiration och uppmuntran att leva annorlunda. Jag skulle inte vilja leva deras liv, men jag älskade att läsa om det!