Att börja nålbinda

Jag har hållt ganska många kurser i nålbindning nu – och något som kan väcka oro hos deltagarna är hur de ska komma ihåg hur en startar en nålbindning, när de inte gjort det på ett tag. Så, här är ett försök till en mycket enkel bildguide – riktat till er som jag lärt nålbinda. Om ni har lärt er av någon annan kan det nog bli krångligt med min terminologi, men kanske kan det hjälpa ändå?

Så, du vill starta ett nålbindningsprojekt. Du behöver två tum-maskor och ett musöra.

image
Den första maskan gör du helt enkelt med en knut på baksidan av tummen. Glöm inte att se till att löptråden ligger som den ska.

image
För att skapa den undre tummaskan så för du nålen som på bilden – under tummaskan, över löptråden.

image
När du gjort det ska det se ut såhär – och du saknar bara ett musöra.

image
För att skapa det första musörat lyfter du av den övre tummaskan, vrider nålen och för ner den under nedre tummaskan, men över löptråden, och drar igenom. Glöm inte att löptråden måste ligga rätt!

image
Nu ser det ut såhär, och du har musöra samt övre och nedre tummaska! Hurra!

image
För att fortsätta på din mask för du nålen genom övre tummaskan och musörat, lyfter av, vrider och för in nålen under undre tummaskan, men över löptråden – som vanligt alltså – och drar igenom.

När du sedan gjort en tillräckligt lång mask så för du nålen genom maskan på masken innan du plockar upp genom övre tummaskan – visst kommer du ihåg nu?

Lycka till – och säg gärna till om det är nåt som jag kan förtydliga!