Examensarbete: vecka två

Dags för en ny veckorapport! Den här veckan har varit generellt mindre pepp än förra, men imorgon åker jag till Uganda, och det är ju bra.

Måndag: Idag tog jag en tur till biblioteket, skrev ut några fler vetenskapliga artiklar och lånade fem olika böcker om medicinsk statistik & undersökningar. Jag lyssnade på en lunchföreläsning, och sen träffade jag av en trevlig slump min statistikguru och pratade lite mer med honom. Vi kom fram till bra saker såsom att jag förmodligen inte kommer behöva använda något speciellt statistikprogram, utöver google sheets och kalkylatorn. Det känns bra. Jag fick feedback på mina sociodemografiska frågor från min handledare och omarbetade dem lite utifrån detta. (Alltså, den här dagen har känts otroligt icke-produktiv och som att jag inte lyckats/hunnit få någonting gjort, men när jag skriver ner det så är det ju ändå någonting. Det är bra!)

Tisdag: Hade en intensiv, produktiv förmiddag med alla statistikböckerna och arbete med metod-delen. Jag fick ihop några formuleringar och referenser, och blev klar med ett första utkast. Jag la samman det jag skrivit hittills om bakgrund, syfte och metod (3,5 sidor!), och skickade in det till handledare och de andra studenterna i min handledningsgrupp. Får se om någon hinner komma med feedback innan jag åker, egentligen ska det in samma dag som jag flyger, och nästa handledningstillfälle (som jag ska vara med på via skype, om allt går som det ska) är torsdag nästa vecka.
wpid-wp-1424552250532.jpeg

Onsdag: Idag stod det på mitt schema att sätta mig in i pivot tables, en funktion som finns i google sheets (och andra kalkylarksprogram). Jag försööökte förbereda mig på den här förtvivlade känslan av att inte fatta någonting och att inte få saker att funka, men jag lyckades inte riktigt utan trodde att det skulle bli kul. DET ÄR INTE KUL. Jag vill bara kunna göra fina korstabeller! Det verkar dock inte funka att göra i google-arken om jag inte omvandlar alla svar till siffror, vilket jag förstås skulle kunna göra men jag VILL inte. Så nu testar jag att använda SPSS ändå, vilket jag helst inte ville göra pga då är jag beroende av ett program och tänk om min dator blir stulen/trasig… Det hade ju varit mycket trevligare för min sinnesfrid att ha allting i google-molnet. YNK. Jag hatar att lära mig nya saker, jag hatar att vara dålig på saker, jag hatar allt.

Torsdag
Önskar att jag kunde skriva att allt löste sig idag, och att jag känner mig som ett geni, men så är dessvärre inte fallet. Jag har bråkat med google sheets och med spss, kodning av data och sånt. Jag har kommit fram till (tills vidare iallafall) att försöka använda både sheets och spss, för lite olika saker. Jag försöker hålla mig lugn och tänka på att jag har nästan två veckor (8-20 mars) vikt i schemat för databearbetning och statistisk analys. Det är ok att allt inte är solklart nu. Så försöker jag tänka, iallafall.

För övrigt flyttade katten hem till Harry idag, hon ska bo där medan jag är borta. Lägenheten känns tom och resan känns plötsligt mycket mer verklig.

wpid-wp-1424552231082.jpeg

Fredag
Stora utskrifts/kopieringsdagen! Såhär ser 250 ex av enkäten och lika många missivbrev ut.
wpid-wp-1424552213767.jpeg

Lördag
Idag, vid åtta på kvällen, fick jag besked via mail om att jag behöver ett etiskt godkännande från ugandiska etiska rådet, vilket jag inte trott att jag behövt eftersom jag ska göra en studie på normalbefolkning (och lite andra anledningar) – i Sverige behövs inte ett godkännande för samma situation. Och så hade jag nog lite för höga förhoppningar om att de jag samarbetar med skulle ha koll på det här (fast, det hade de ju, bara lite senare än jag hade hoppats på). Nå ja – det här är bara ursäkter såklart, det är jag som borde kollat upp det här bättre. Så lördagkvällen fick ägnas åt en lite panikartad sammanställning av projektplan på engelska till ansökan… och till packning, och städning av lägenheten…

Sammanfattning:
Alltså att få veta att jag behöver ett etiskt godkännande kvällen innan jag åker, och två dagar innan jag tänkt börja med datainsamlingen, känns verkligen inte roligt. Saker går ju inte alltid snabbt och smidigt i Uganda och jag måste erkänna att jag har en klump i magen av oro över detta. Meeeen saker _kan_ också helt plötsligt bara lösa sig magiskt bra i Uganda, på ett sätt det sällan gör i Sverige. Håll tummarna? 7 mars skulle jag vilja vara klar med datainsamling, med minst 250 deltagare. Vi får se, vi får se.

Imorgon åker jag till Uganda!