Middag med en fd barnsoldat

IMG_0871
På den psykiatriska avdelningen på Mulago har jag träffat Ponsiano. Han är en psykologstudent som skriver sin master om trauma och anknytning på Makerere University. Han är en lugn, vänlig och intelligent man som bjöd mig på middag ikväll, och han är också före detta barnsoldat.

Ponsiano växte upp i norra Uganda och blev som sextonåring kidnappad av Konys Lord’s resistance army. Efter ett år lyckades han fly efter en strid. Pojkar från samma by som fångades samtidigt som honom, är nu efterlysta som högt uppsatta personer inom Lord’s resistance army. Ponsiano utbildar sig till psykolog för att kunna hjälpa andra som varit med om samma och värre saker, och vill när han är färdig starta en organisation som ska hjälpa unga som varit kidnappade eller födda i fångenskap. Flickor kidnappades och hölls som sexslavar, och barnen de födde blir ofta utstötta i samhällena eftersom de anses ha faderns ‘spirit’ i sig. Ponsiano berättade att det generellt är lättare för pojkar som varit kidnappade att accepteras tillbaka i samhället än flickorna och deras eventuella barn, och att han därför vill rikta sig speciellt mot dessa grupper – men det behövs också en helhetssyn. Hela samhället är djupt sårat och måste få vård. Ponsianos masteruppsats handlar om hur en skadad anknytning påverkar andra relationer. Han studerar både personer som vuxit upp i fångenskap, och sådana som vuxit upp i samma område – inte i fångenskap, men ständigt på flykt från gerillagrupperna.

Jag berättar det här för att Ponsiano vill ha hjälp. Psykologi är en ny vetenskap i Uganda och det är svårt att få pengar till projekt inom mental hälsa – Uganda har många svåra sjukdomar som kräver mycket resurser(såsom HIV – över sju procent av befolkningen är smittade). Därför söker Ponsiano internationella organisationer som kan tänkas hjälpa till att finansiera uppstart och drift av hans projekt. Han frågade mig om jag visste någon lämplig, och jag svarade att jag ska googla och jag ska fråga alla kloka och kunniga personer jag känner. Visst har ni förslag på organisationer han kan vända sig till? Kommentera här eller maila mig (matilda.utbult(snabel-a)gmail.com) så vidarebefodrar jag tipsen.