Symöte: nålbundna hosor

I mitt senaste liv, innan jag blev odlingsnörd och aktivist, så var jag väldigt mycket lajvare. Som lajvare händer det att en fryser: men inte om en har ett par nålbundna hosor! Nu vill jag visa upp mina.
image
Nålbindning är en medeltida teknik – virkning och stickning kom till Sverige först på 1700-talet – och hosor är medeltida “byxor”, eller snarare byxben, för de saknar grenen och kombineras med stora brokor (vilket är ungefär som enorma boxerkalsonger i linne).
image
Såhär ser ett hos-ben ut. Jag började i nederkant, och testade hosan efterhand jag nålband för att veta hur mycket jag skulle vidga.
image
Jag fodrade endast den översta biten med linne – men rekommenderar hugade hosnålbindare att fodra hela vägen för att slippa att de saggar neråt.
image
Numera används hosorna framförallt som katt-tunnel (:

Klicka här för att se vad de andra i syföreningen haft för sig!