Gränspolisen i tunnelbanan

image
Det har länge florerat berättelser om hur polisen samarbetar med SL för att jaga papperslösa i samband med biljettkontroller, och om hur poliser kan begära leg på personer med “utländskt utseende” och även frihetsberöva dem för att de ser ut att “ha stora pupiller/vara torra runt munnen”.

Jag hade svårt att tro att det verkligen skulle vara så illa. Att polisresurser skulle läggas på att jaga papperslösa, att polisen skulle syssla med racial profiling.

Sedan hände det en av mina vänner. Därefter gick polisen själva ut med att det stämmer.

Sedan slutet av januari sker det otroligt många biljettkontroller i samarbete med poliser i stockholm, liksom id-kontroller på människor med utländskt utseende på offentliga platser.

Hjälp till att motarbeta det! Om du ser dessa saker hända, gå fram och fråga vad som pågår. Ifrågasätt, diskutera. Sprid kunskapen om var kontrollen pågår, via denna facebookgrupp, twitter och i/kring tunnelbanan. Sprid tex gärna flygbladet ovan.

Och ge pengar till Ingen människa är illegal, som hjälper papperslösa på massor av sätt, bland annat med bidrag till sl-kort.