Förberedelser

Nu är det ynka 9 dagar kvar innan avresa, det känns helt overkligt. Jag tänkte dela lite av mina förberedelser.

Resa
Flygresan kostar 5500 kronor TOR och tar 13 timmar inklusive tvåtimmarspaus i Istanbul. Jag åker med Turkish Airlines.

Boende
Jag har fått höra att Edge house är bästa boendet, ett vandrarhem som drivs av studenter och ligger toknära sjukhuset. Hade denna spännande mailkonversation:
Jag: “Hej! Jag skulle vilja boka ett enkelrum.”
Edge-personal: “Tyvärr, enkelrummen är slut. Vill du boka säng i dubbel- eller fyrbäddsrum?”
Jag: “Typiskt. Går det att betala dubbelt och hyra ett dubbelrum ensam?”
Edge-personal: “Nej, det går inte, men jag bokar ett enkelrum åt dig.”

Efter några fler mail verkar det nu som att jag får ett enkelrum, väldigt bra! Slutsatsen är väl att det kan vara värt att vara en jobbig kund.

Kläder
Jag har läst och hört att den mest korrekta klädseln för kvinnor i Uganda är långkjol. Jag älskar kjolar men har mest långkjolar i ylle, så jag gick till Röda Korsets outlet i Skärholmen och köpte fem fina långkjolar och en långärmad tunn tröja. Totalsumma: 80 kronor. Jag älskar röda korsets outlet. Köpte också ett par enkla men täckande och bekväma skor att ha på praktiken.

Vaccin
Jag var redan vaccinerad mot gula febern, hepatit A & B och tuberkulos, så jag behövde bara ta en spruta mot tyfoid och få malariatabletter. Jag får hemska biverkningar av Lariam (varning varning, se till att testa om ni tål dem -innan- ni åker, biverkningarna håller i sig länge och jag fick biverkningar i år trots att jag inte fick det för fem år sedan) så jag äter de dyrare Malarone.

Språk & kultur & kontakter
Jag har som mål att åtminstone kunna säga hej (Gyebale), tack (Webale) och förlåt (Nsonyiwa) på luganda innan jag åker. Jag har läst om kulturkrockar att undvika och andra studenters reseberättelser. The Eye Magazine har massor av information om boenden, matställen och saker som händer.

Förmodligen det bästa jag gjort förberedelsemässigt är att ha efterlyst kontakter på facebook och twitter. Jag har fått sån himla god hjälp! Häromveckan lunchade jag med en vän till en twittervän, som har familj i Uganda och hade tusen goda råd och tips om saker att göra. Så otroligt värdefullt. Från två andra kontakter har jag fått saker att ta med mig till deras vänner i Uganda, vilket ju gör att jag *måste* träffa dem – jättebra!

9 dagar kvar som sagt. Knäppt.