Yrkeskompis: Integration i praktiken

Jag är född och uppvuxen på södermalm i Stockholm, har gått i bra friskolor och på fritiden har jag framförallt sysslat med teater. Alltså har jag genom livet framförallt haft vänner som också är födda och uppvuxna inte bara i Sverige, utan i kreativa och priviligerade medelklassfamiljer på söder. Inget fel på dem, förstås, och det finns några lysande undantag, men ändå – jag känner mig himla segrerad!

Jag tror inte att jag är ett undantag, och jag tror att det finns många tjejer uppvuxna Fittja som inte har vänner från kreativa medelklassfamiljer på Söder.

Just därför finns det grymma projektet Yrkeskompis, där jag engagerat mig under våren. Yrkeskompis parar ihop frivilliga etablerade svenskar, med nyanlända till Sverige, och ger dem en naturlig mötesplats. Varje vecka finns gratisaktiviteter att gå på, eller så träffas de själva och gör vadsomhelst. Paren matchas utifrån intressen och ålder, och de lovar att träffas 6 timmar i månaden i 6 månader. Det är ett så grymt bra projekt! Jag hoppas att det ska fortsätta tills det inte behövs längre.
image
Om du vill ha en ny kompis – kom! Vi intervjuar varje tisdag, på Lundagatan 55. Kraven är att du ställer upp på Röda korsets värderingar och att du har svenskt medborgarskap.
Läs mer här vettja!