Jag har hela lotten översållad med maskrosor för tillfället och förutom att det är trevligt arbete att gräva bort dem (…) så kan man ju faktiskt ha nytta av dem. Här kommer två recept!
Maskrossirap
gör man genom att plocka maskrosblommorna, med så lite av det gröna kvar som man orkar. Plocka åtminstone två deciliter, annars blir det så lite sirap. Skölj blommorna ordentligt. Lägg i kastrull, och häll över så mycket vatten att det täcker. Koka upp och låt koka lugnt med lock i ungefär 10-15 minuter. Sila bort blommorna, och häll på dubbelt så mycket socker som du har vätska. Låt koka lugnt med lock i ca en timme, tills konsistensen är sirapig. Du kan testa konsistensen genom att droppa sirapen på ett fat som har varit i frysen.
Använd sirapen som du använder honung eller sirap – i bröd, på pannkakor, i te, i bästa kladdkakan…
Maskrossaft
1 liter maskrosblommor utan skaft
1,6 l vatten
9 dl socker
2 msk citronsyra
(Jag hade även i några dl harsyra och en liten ledsen rabarberstång, men det var utöver receptet och är inget måste)