Rabarbersylt och rabarbersaft

image

Jag älskar rabarber! Här kommer recept på sylt, ljuvligt syrlig, och saft, som lätt är den snyggaste saften, alldeles rooosa!

Sylt
2 liter finskuren rabarber (ca 1 kg)
5 dl socker

Skala rabarbern (behövs inte om den är späd). Blanda rabarbern med sockret i kastrull och sätt på spisen på låg värme. Rör om då och då tills rabarbern släppt vätska. Låt koka några minuter (typ tio) tills rabarbern är mjuk och mosig. Under tiden det kokar upp kan du med fördel lägga in glasburkarna till sylten i ugnen, och värma upp ugnen till 100 grader, för att sterilisera burkarna. Häll sedan upp sylten i burkarna och förslut dem genast.

Saft
1 kg rabarber
5 dl vatten
ca 5 dl socker
1 krm natriumbensonat

Skölj och skär rabarbern i centimeterstora bitar (de behöver inte skalas). Koka dem tillsammans med vattnet under lock tills de mosats sönder, ca en kvart. Häll blandningen i en silduk och låt rinna av, ca en timme. Rör i sockret, 5 dl per liter saft, tills det löser sig under uppkokning. När det kokat upp, ta av från plattan, rör först ut natriumbensoatet i en matsked av saften och rör sedan ner den i resten av saften. Häll på glasflaskor eller burkar. Saften går också bra att frysa.
image