Två maskrosrecept: saft och sirap

Jag har hela lotten översållad med maskrosor för tillfället och förutom att det är trevligt arbete att gräva bort dem (…) så kan man ju faktiskt ha nytta av dem. Här kommer två recept!
image

Maskrossirap
gör man genom att plocka maskrosblommorna, med så lite av det gröna kvar som man orkar. Plocka åtminstone två deciliter, annars blir det så lite sirap. Skölj blommorna ordentligt. Lägg i kastrull, och häll över så mycket vatten att det täcker. Koka upp och låt koka lugnt med lock i ungefär 10-15 minuter. Sila bort blommorna, och häll på dubbelt så mycket socker som du har vätska. Låt koka lugnt med lock i ca en timme, tills konsistensen är sirapig. Du kan testa konsistensen genom att droppa sirapen på ett fat som har varit i frysen.

Använd sirapen som du använder honung eller sirap – i bröd, på pannkakor, i te, i bästa kladdkakan…

image

Maskrossaft
1 liter maskrosblommor utan skaft
1,6 l vatten
9 dl socker
2 msk citronsyra
(Jag hade även i några dl harsyra och en liten ledsen rabarberstång, men det var utöver receptet och är inget måste)

Koka upp vattnet och sockret, skölj blommorna noga och häll i dem. Låt koka lugnt med lock i en timme. Rör ner citronsyran, sila ifrån blommorna och häll på rena flaskor som hettats upp till 100 grader. Späd efter smak. Saften smakar lite syrligt, fräscht, liiiite som fläder men väldigt eget, ändå. God!

11 reaktion på “Två maskrosrecept: saft och sirap

  1. Vilket bra tips, det ska vi försöka göra jag och Juni. Hon gillar att plocka buketter av maskrosor:-)

    Kram AnnaslillaFlora

  2. Vad spännande inte visste jag att det gick att göra saft på maskrosor. Jag råkar ha hela gräsmattan full med ingredienser till saften. 

  3. Vi gjorde granskottssirap förra året som blev jättegod, men varför inte göra på maskrosor istället?! Tack för tipset!

  4. Pingback: Bästa brödet | Mattlo

  5. Kokar maskrosor nu. Det ska bli riktigt spännande det här. Nästa gång blir det sirap.

  6. Hejsan. Vad gott det låter med maskrossaft. Men tas det gröna bort från blommorna innan kokning? Jag gör även maskrosmatmelad, mmmmm

  7. Pingback: Vårkänslor – fruprepper

  8. Jag har länge använt maskrosvin i recept där det står vin eller starkare drycker. Borde fungera med sirap också. Problemet med vin är att det ska stå och jäsa precis när jag är bortrest över semestern… Sirapen kan nog stå tills det är sämre väder och mer tid för inomhuspyssel. Ska prova sedan att använda sirapen som bas till vinet.

  9. Riktigt kul recept, gillar att göra, plockar nässlor å annat varje år, så mycket jag orkar å kan förvara, svamp å så, å har nu massor av maskrosor, ska absolut göra! Tackar! Ska snart plocka granskott, å göra sirap på, kommer även att frysa in, för att ha till gravning av röd fisk, d vs röding eller lax. Det blir jättegott. Med salt & peppar så klart. Plockar även de små nya bladen av björk som man kan göra snaps av, om man stoppar 1/2 burk blad + 1/2 burk sprit, låt stå ca 2-3 månader, sen har man essens, å kan späda ut å ge bort om man vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *