Bästa brödet

imageimage
Vegansk variant av det fantastiska brödet från Anna Wahlströms “Annas Mat”. Världens bästa bröd, lätt snabbt och gott! Jag hade 2 dl mandelpulp i, som är en spillprodukt när man gör egen mandelmjölk. En kan även ha i frön eller liknande som en tycker är gott.

  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 1 dl veganmjölk / vatten om en inte har veganmjölk
  • 1/2 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk maskrossirap / annan sirap
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 11 dl vetemjölMät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke, lägg i salt och honung. Häll över lite vätska. Rör och häll sedan i resten. Rör ner mjöl. Arbeta snabbt ihop till en lös deg. Strö ca 2 msk mjöl över, täck bunken och jäs 1-1 1/2 timme.Värm ugnen till 240-250 grader. Strö 1/2-1 dl mjöl på bakbordet. Tippa ut degen försiktigt. Knåda INTE. Strö ytterligare mjöl äver degen, platta ut hela degsjoket försiktigt med handen. Skär snabbt (enklast med en degskrapa) degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar “på snedden”. Flytta över till bakplåtar. Grädda bröden (de behöver inte jäsa) direkt i mitten av ugnen, ca 17-20 min. Låt bröden svalna utan duk så blir de knapriga och frasiga.

image