Billiga, veganska, fantastiskt goda biffar + rågmjölsscones

Igår gjorde vi hamburgare, med råg-scones som bröd och ett improviserat och mycket lyckat veganskt lins-biffs-recept.

Biffarna (ca 20 st)
2 1/2 dl torkade gröna linser
3 potatisar
1 gul lök
1/2 dl sesamfrö
Stora mängder spiskummin, lagoma mängder salt, peppar och vad-man-nu-vill-ha.

Koka linserna och potatisen så att de blir mjuka. Häll av vattnet. Hacka löken. Mixa alltihop med stavmixer. Tillsätt kryddorna och sesamfrö. Förhoppningsvis har du en brun, kladdig och väldoftande röra framför dig. Skölj händerna med vatten så att de är fuktiga och forma biffar. Lägg dem i en upphettad och oljad stekpanna, och stek tills de ser fina ut. Våra blev riktigt saftiga och goda, och det blev mycket kvar.


Ät som hamburgare eller till pasta/potatis och en god sås.

Rågmjölsscones från scones.se

  • 4 ½ dl rågmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ½ dl matolja (t ex olivolja)
  • 2 dl mjölk eller filmjölk, (eller i mitt fall, 1 dl grekisk yogurt och 1 dl vatten – jag märkte för sent att både mjölk och fil var slut…)

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela oljan i degen, med fingrarna.

Blanda ner mjölken eller filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i två-tre bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Pensla med ägg eller vatten och strö på lite sesamfrön.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 270 grader i cirka 10 minuter.


Hamburgare! Med linsbiffar, ost, tomat, lök, sås på vitlök och lättcremefraiche, harissasås, dressing, senap och rågmjölsscones. Och morötter som tilltugg. Gott!